Auteur: Aat Harms
Upcycling van kersenhout: het ontstaan van een Tafeldame
Alweer een tijd geleden hebben we mijn zwager Casper gevraagd een kersenhouten tafel te maken voor onze oudste zoon. Het is een mooie, ovale tafel geworden met prachtig verlijmde, gebogen poten. Omdat de tafel ovaal werd bleven er delen over. Ik vond het zonde om daar niets mee te doen.
De resten heb ik dus bewaard, en later op elkaar gelijmd, zodat er één blok ontstond. Uit dit blok heb ik vervolgens een torso gemaakt, die ik ‘Onderweg’ heb genoemd. De afwerking is net als de tafel gedaan met Osmo Top-oil, zodat er met recht een tafeldame is ontstaan.
Van foto naar ets
Rond mijn woonplaats komen veel vogels voor. Met name de Oostvaardersplassen zijn bijzonder rijk aan vogels. In de tijd van de vogeltrek kom je er heel veel soorten tegen. Tijdens een wandeling in het Oostrvaardersbos zag ik vorig jaar op vrij grote afstand een valk in een boomtop zitten. Door de kijker bleek het een boomvalk. Ik had mijn camera bij me, met de telelens en voorzichtig heb ik hem benaderd, langzaam lopend via het pad.
Kenmerkend zijn de ‘rode broek’, de blauwgrijze vleugels en de zwart-witte koptekening.
Ik besloot van de foto een tekening te maken: ik had net speciale potloden aangeschaft, waarmee je geen schitteringen op foto’s krijgt.
Ik kreeg vlak daarna de mogelijkheid om etsen te koop aan te bieden in de winkel van de Floriade. Daarom heb ik een ets gemaakt naar de tekening, die naar de foto was gemaakt.
De etsinkt is gemaakt van ultramarijnpigment in lijnolie.
Eerbetoon aan Barbara Hepworth en Anish Kapoor
In de museumtuin van het Rijksmuseum in Amsterdam is een tentoonstelling van beelden van Barbara Hepworth. Deze beeldhouwer heeft naam gemaakt met doorboringen van rechtopstaande objecten. Ze leefde in de vorige eeuw in Engeland. Ook in de beeldentuin van het Kroller Muller museum staan beelden van haar. Ze heeft veel mensen geïnspireerd.
Dit museum heeft onlangs een prachtig beeld van Anish Kapoor aangeschaft. Een grote albastknol is zodanig bewerkt dat een ei in het midden lijkt te zweven. Na het zien van de beelden van deze twee grootheden van de moderne beeldhouwkunst ben ik gekomen tot een beeld uit serpentijn. Door een verschil te maken in de mate van polijsten ontstaan in deze steensoort kleurverschillen. De houten voet is gemaakt van een deel van een oude botter, afkomstig van de botterwerf in Elburg.
Onlangs is dat beeld op zijn definitieve standplaats terecht gekomen in een prachtige tuin aan het water van de grote vijver.
Net als de nieuwe eigenaren ben ik ook blij dat het beeld daar terecht is gekomen!
Vernieuwde website!
Meer beelden, meer etsen, pastels en schilderijen.
Laat weten wat je er van vindt!
Recente reacties