Etsen

Etsen is een oude techniek om afbeeldingen meermalen te kunnen afdrukken. In Nederland heeft vooral Rembrandt het etsen beoefend als een van de eerste grote kunstenaars. De afbeeldingen in de Rembrandtbijbel zijn etsen.

In de tijd van Rembrandt werd koper ge-etst met salpeterzuur. Hierbij ontstaan giftige dampen. Daarom wordt tegenwoordig veelal zink gebruikt, en als etswater kopersulfaat. Bij lijnetsen wordt de voorstelling met een etsnaald in de afdeklaag (de etsgrond) getekend, waarna de ets ontstaat bij het inbijten van die krasjes.

De ge-etste plaat wordt ingesmeerd met inkt. Daarna wordt de plaat afgeslagen, dat betekent dat de inkt van het oppervlak van de plaat wordt verwijderd. Alleen in de groefjes blijft inkt achter. De zinnenplaat wordt vervolgens op de etspers gelegd. Daar bovenop komt een stuk papier. Daarna wordt de afdruk gedrukt met de afbeelding in spiegelbeeld op het papier. Er komt altijd wat van de inktresten van de plaat op het papier, dit heet plaattoon. De kleur van de inkt bepaalt de kleur van de ets.

Zebra

Zebra

Mijn etsen zijn genummerd, waarbij ook de totale oplage is vermeld. Ze zijn los verkrijgbaar. In overleg kan ook de gehele oplage van een ets in opdracht worden aangeschaft. Zo kan je unieke uitnodigingen of wenskaarten bestellen.