Maand: augustus 2022

Van foto naar ets

Rond mijn woonplaats komen veel vogels voor. Met name de Oostvaardersplassen zijn bijzonder rijk aan vogels. In de tijd van de vogeltrek kom je er heel veel soorten tegen. Tijdens een wandeling in het Oostrvaardersbos zag ik vorig jaar op vrij grote afstand een valk in een boomtop zitten. Door de kijker bleek het een boomvalk. Ik had mijn camera bij me, met de telelens en voorzichtig heb ik hem benaderd, langzaam lopend via het pad.

Boomvalk, foto copyright A.H.Harms

Kenmerkend zijn de ‘rode broek’, de blauwgrijze vleugels en de zwart-witte koptekening.

Ik besloot van de foto een tekening te maken: ik had net speciale potloden aangeschaft, waarmee je geen schitteringen op foto’s krijgt.

Boomvalk, potloodtekening

Ik kreeg vlak daarna de mogelijkheid om etsen te koop aan te bieden in de winkel van de Floriade. Daarom heb ik een ets gemaakt naar de tekening, die naar de foto was gemaakt.

Boomvalk, ets

De etsinkt is gemaakt van ultramarijnpigment in lijnolie.

Eerbetoon aan Barbara Hepworth en Anish Kapoor

In de museumtuin van het Rijksmuseum in Amsterdam is een tentoonstelling van beelden van Barbara Hepworth. Deze beeldhouwer heeft naam gemaakt met doorboringen van rechtopstaande objecten. Ze leefde in de vorige eeuw in Engeland. Ook in de beeldentuin van het Kroller Muller museum staan beelden van haar. Ze heeft veel mensen geïnspireerd.

Dit museum heeft onlangs een prachtig beeld van Anish Kapoor aangeschaft. Een grote albastknol is zodanig bewerkt dat een ei in het midden lijkt te zweven. Na het zien van de beelden van deze twee grootheden van de moderne beeldhouwkunst ben ik gekomen tot een beeld uit serpentijn. Door een verschil te maken in de mate van polijsten ontstaan in deze steensoort kleurverschillen. De houten voet is gemaakt van een deel van een oude botter, afkomstig van de botterwerf in Elburg.

Onlangs is dat beeld op zijn definitieve standplaats terecht gekomen in een prachtige tuin aan het water van de grote vijver.

Net als de nieuwe eigenaren ben ik ook blij dat het beeld daar terecht is gekomen!