Beelden van steen

 

Beelden van steen

Mergel, speksteen, gala-stone, serpentijn, albast, seleniet, marmer, allemaal steensoorten die relatief makkelijk te bewerken zijn. Iedere steensoort heeft zijn eigen karakteristieken en daarbij behorende uitdagingen. Het is, kortom, een heel dankbaar materiaal.

Ex ovo omnia

Albast is een heel mooi gesteente, dat in veel variaties beschikbaar is. Dit beeld is gemaakt van een homogeen stuk wit, semi-transparant albast. Er is een gezegde dat alles uit het ei voortkomt. In het Latijn vertaald is dat ‘Ex ovo omnia’.

Ex ovo omnia
Ex ovo omnia. semi-transparant albast

Unfolding

Uit de rest van de steen van ‘Biddende Buizerd’ is dit beeld ontstaan. Het heet ‘Unfolding’, de steen rolt zichzelf uit. Het beeld is met een pen bevestigd op een stuk eikenhout.

Unfolding
Unfolding, kiss-stone, Kenia

Biddende buizerd

Vorig jaar ben ik in Kenia geweest. Ik heb daar kennisgemaakt met Kisii stone. Het is een wat hardere, homogene speksteen.

Ik heb het, terug in Nederland, kunnen kopen. Daaruit is dit beeld van een biddende buizerd ontstaan.

De rode vlekjes en de donkerder gele velden zijn kenmerkend voor deze lichte steen. Het beeld staat op een messing staaf van 50 cm op een brede sokkel.

Biddende buizerd
Biddende buizerd

Leeuw

Opruimen levert soms verrassingen op. Zo kwam ik een stuk speksteen tegen, waar deze leeuwenkop uit is ontstaan. Met een bronzen staaf gemonteerd op een stuk iepenhout leidde dat tot dit beeld.

leeuwenkop
Leeuwenkop
leeuwenkop en profile
En profile

Zaza

Zaza
Tuinbeeld Zaza op de stomp van een pruimenboom

Het blijft leuk om vrienden blij te maken. Toen bij Fred en Sylvie de pruimenboom dood ging, moest die natuurlijk worden omgehakt. Het hout was helaas onbruikbaar door de schimmelinfectie, maar de stomp bood een mooie kans om als sokkel voor een beeld te gaan dienen. Dat is Zaza geworden, de steensoort is serpentijn, die ongepolijst witachtig blijft en na polijsten een prachtig donkere kleur vertoont.

Albasten olifant

Albasten olifant

Albast komt voor in knollen. Het inwendige van de knol is de bekende, semi-transparante steensoort. De buitenkant is veel korreliger, conglomeraat-achtig. Deze olifant is gemaakt van het grensdeel van zo’n albastknol. De linkerkant korrelig, de rechterkant semi-transparant. De olifant is ongeveer 35 cm hoog.

Haar

Albasten vrouw
Haar (albast)

Deze zittende vrouw frunnikt aan haar haren op de rug. Het is een beeldje van circa 20 cm hoog, gemaakt van min of meer egaal transparant albast.

Riet Veld

Op de pagina beelden van brons staat een afbeelding van Riet Veld, de bronzen versie. Dit is de stenen versie. Zoals gezegd, material matters!

Riet Veld steen
Riet Veld (galastone)

Roze olifant

Olifanten zijn prachtige dieren. Ondanks hun grootte hebben ze iets gracieus’ over zich. Toen in Tanzania een kudde de weg overstak, hoorde je vrijwel niets, ondanks de korte afstand ( nog geen drie meter!).

Deze olifant is gemaakt van rosariomarmer. De diepere gekleurde band door de steen is een cadeautje van de steen. De sokkel is van gepolijst graniet.

Marmeren olifant
Rosario-marmeren olifant (verkocht)

Naar binnen horen

Dit beeld is gemaakt van onyx, een soort marmer, met in het inwendige een oor van tin. Het idee voor dit beeld is ontstaan in een gesprek met de beeldhouwer Siemen Bolhuis over zijn beeld ‘Neergroeien’.  De gedachte in dat gesprek concentreerde zich op het vermogen om te reflecteren en zorgvuldig te luisteren naar jezelf..

Eerst is het blok onyx bewerkt, waarbij het in drie stukken brak. Door rvs pennen verbonden is het weer een geheel geworden, waarbij de ruimte voor het oor beter tot zijn recht kwam. Een geluk bij een ongeluk, dus!

Naar binnen horen
Naar binnen horen

Terug naar Beeldengalerij