Beelden van hout

Beelden van hout

Hout is een heel veelzijdig materiaal, dat goed te combineren is, zowel met andere hout-soorten, als met andere materialen, brons, steen etc.

Purperreiger

Purperreiger

In Nederland zijn purperreigers zeldzame broedvogels. Ze lopen langzaam langs rietkragen van sloten op zoek naar prooi. Perenhout en padoek zijn ook geen algemene houtsoorten. De kleur ervan komt deels overeen met de kleuren van purperreigers.

De Elfenkoningin

In de 19e eeuw werd in diverse liederen, o.a. van Schubert en Loewe, de elfenkoningin opgevoerd. Meestal niet als een lieflijke dame, maar vaker als een robuuste, krachtige vrouw. In mijn verbeelding schrijdt ze niet, maar zweeft ze vlak boven de grond, magisch en machtig. Dit beeld is 50cm hoog, gemaakt van lindenhout op een sokkel van eikenhout. De verbindingspennen zijn van brons.

De elfenkoningin
Hoofd van De elfenkoningin (lindehout, beeld)
De elfenkoningin (detail)

Neushoorn

Dit beeld is gemaakt van cipressenhout, en wel van dat deel waar de stam overgaat in de wortel. Mijn buurman kapte de boom en samen hebben we de stronk uit de grond getrokken. Na drogen, afzagen van de wortels en schoonmaken bleek de tekening fantastisch. Het beeld is ongeveer 45 cm lang en 20 cm hoog. Bijzonder is ook nog de geur, die nog steeds aanwezig is.

Neushoorn
Neushoorn

IJsreiger

Reigers zijn een dankbare bron van inspiratie. In de omgeving van mijn woonplaats komen veel soorten reigers voor. Deze is gemaakt van notenhout en staat op een blok seleniet, een semi-transparante steensoort, die aan een blok ijs doet denken.

Notenhouten reiger op een blok seleniet
IJsreiger

Tweezaam

Ook uit onverwachte houthoek komt soms iets, waar je beelden van kunt maken. Zo kwam ik bij een zaak voor deuren en vloeren een restant parketdelen tegen, van eikenhout en mahonie. De parketdelen waren van gelijke lengte en breedte, dus waren ze goed te verlijmen. Zogezegd, zo gedaan. Ditbeeld is het resultaat, twee houtsoorten samen.

Tweezaam dwars
Tweezaam, zijaanzicht
Tweezaam 3/4
Tweezaam, 3/4 aanzicht

Terug naar Beeldengalerij