Tuinbeeld

Een aantal jaren geleden hebben mijn vrouw en ik een bezoek aan Lucca gebracht. Zij volgde daar een cursus Italiaans en ik had daardoor ook wat tijd voor mijzelf. Lucca ligt vlak bij de marmergroeves van Carrara, in de Alpi Apuane. Als je  van Genua naar Toscane rijdt, zie je aan de oostelijke horizon witte bergen. Deze zijn niet wit van de sneeuw, maar wit vanwege de marmer. Al sinds de tijd van de Romeinen wordt er marmer gewonnen. Ook Michelangelo haalde er zijn marmer vandaan.

Ik heb er een bezoek gebracht, met een 4wheel drive de groeve in. Het is heel indrukwekkend om te zien hoe het marmer gewonnen wordt in blokken van 4 bij 6 bij 4 meter, die vervolgens doormidden worden gezaagd met enorme zaagkabels. Vrachtwagens rijden af en aan. Het is lawaaiig, stoffig en langs de randen behoorlijk steil. Er worden complete bergen afgegraven.  Nu het milieu steeds meer een rol gaat spelen, ontstaan er ook allerlei ondergrondse groeves, die zo groot zijn dat de kathedraal van Milaan er makkelijk in past. De aandacht voor het milieu is wel een beetje uiterlijke schijn.., letterlijk.

Ik heb er zelf twee stukken marmer meegenomen, echt Carrara-marmer dus. Uit het grootste heb ik een kop gehakt, met een geschonden gezicht. De inspiratie daarvoor was het vernietigen van de marmeren beelden en andere overblijfselen uit de oudheid in Palmyra.

De bello syrico
De bello syrico ( Over de Syrische oorlog)

De kop, getiteld ‘De bello syrico’ staat nu bij mij in de tuin. Mijn vrouw noemt hem gewoon Jan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *