Mergel uit Zuid Limburg

Een jaar of vier geleden stopte mijn werkzaam leven en kreeg ik ruimte om andere dingen te gaan ontdekken. Rondfietsend in Zuid Limburg kwamen mijn vrouw en ik langs Sibbe. Daar, aan de Bergstraat is een mergelbedrijf gevestigd, firma Kleijnen. Vlak bij de ingang staat en grote bak, waarin brokken voor het bedrijf onbruikbare mergel worden gedeponeerd.

Hun dagelijks werk is de grote blokken mergel, die in de groeve worden gewonnen, in kleinere delen te zagen. Als klant kan je aangeven welk formaat je nodig hebt. Hun klanten zijn voornamelijk bouwbedrijven die gespecialiseerd zijn in de restauratie van oude huizen. Deze zijn vaak (deels) uit mergel opgebouwd.  Als er een vuursteenkern door het blok loopt, is het blok waardeloos als bouwmateriaal. Deze blokken zijn wel interssant voor mensen zoals ik, die het mergel gebruiken om er beelden van te maken.

In mijn tuin staat het eerste beeld dat ik van die mergel heb gemaakt, een torso. Mergel is heel eenvoudig te bewerken, omdat het zo zacht is. Het is daardoor wel een stoffige boel, tijdens dat werk.  Ook kom je regelmatig fossielen tegen, oesterschelpen, slakkenhuisjes en resten van kokerwormen en inktvissen. Op zich leuk, maar ze verstoren de vorm van het beeld.  Gelukkig zaten er in dit blok bijna geen fossielen. Het resultaat is dit eenvoudige beeld, dat na voltooiing is behandeld met waterglas, om het verder verweren tegen te gaan. Dat blijkt onbegonnen werk: inmiddels groeien er nu toch korstmossen en algen op.

Torso
Torso (mergel)

Het beeld staat op een stuk leisteen uit het Sauerland, te midden van de bloeiende viooltjes. Het herinnert me steeds weer aan het (her-)begin van mijn passie voor beeldhouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *