Nutsschool voor beeldende expressie

Nutsschool voor beeldende expressie

Dit speelt in de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw op het Weteringplantsoen, vlak bij de Weteringsschans in Amsterdam

Tijdens de laatste jaren va de lagere school, de Woltjerschool aan de Van Hillegardstraat in Amsterdam, aan de rand van De Pijp werd door vooral mijn moeder het creatief uiten gestimuleerd. Sport was in ons gezin niet echt populair, maar creativiteit wel. Zo werden mijn zussen en ik naar de Nutsschool voor beeldende expressie gestuurd, op woensdagmiddag. De lesruimten waren gesitueerd in het souterrain van een heel groot huis, dat uitkeek op het Rijksmuseum. Het was er altijd wat troeperig: kleiresten, stof van mergel etc. Hier maakte ik mijn eerste beeldjes van klei, die ook gebakken werden en mee naar huis mochten. Die van mij zijn in de loop der jaren gesneuveld; bij het opruimen van het huis van mijn vader na zijn overlijden zijn de laatste beeldjes van mijn zussen door hen meegenomen. Ook herinner ik me dat ik mergel bewerkte met aardappelschilmesjes. Ik maakte reliëfs, waarvan weet ik niet meer. Ze werden verduurzaamd met waterglas, waardoor ze niet meer zoveel mergelstof afgaven. Ook deze beeldjes zijn verdwenen, hebben de tand des tijds niet doorstaan. Nu vind ik dat jammer….

Hier begon het dus, maar het heeft wel lang geduurd voordat ik het weer ontdekte. De herinnering aan deze periode in mijn leven werd wakker gemaakt door het lezen over het bestaan van de Artis Academie, die voortgekomen moet zijn uit de Nutsschool. En laten dieren nu een grote bron van inspiratie voor mijn huidige beelden zijn…..

Eén gedachte over “Nutsschool voor beeldende expressie”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *